SR
BG SR

Često postavljana pitanja(FAQ)

Възможно ли е едновременно прилагане на „Ревулзофит” и „Супермагнезий” външно?

Това е препоръчително, но е важно отначало да се прилага магнезият и едва след него – крема. В противен случай маслените съставки ще възпрепятстват свободния достъп на минерала до кожата и подкожните тъкани.

Каква е разликата в действието между „Орексифит” и „Биостил-3”?

Първият продукт е замислен и реализиран предимно за подобряване на храносмилането и премахване на спазми (включително жлъчни, бъбречни и женски). Вторият по-изразено намалява свръхкиселинността и връщането й от стомаха към хранопровода; също така има по-изразено въздействие върху клетъчната обмяна и енергопродукцията.

Кой от продуктите „Релаксанал”, „Пресотонин” и „Биостил-1” е по-добър за нерви?

„Релаксанал” се прилага за общо намаляване на нервната възбудимост и болковата чувствителност, както и при проблеми със съня; той леко снижава кръвното налягане, но може да се прилага и при нормално такова. „Биостил-1” също общо успокоява, но част от състава му е пренасочен към регулиране на женските хормонални и възпалителни проблеми. „Пресотонин” действа по-скоро тонизиращо върху нервите и хормоните на двата пола, както и леко повишава кръвното налягане. При някои невротични и депресивни проблеми, когато човек сутринта е отпаднал, а вечерта „с опънати нерви”, може да е полезно „Пресотонин" да се взема сутринта и евентуално на обяд а „Релаксанал” или „Биостил-1” – вечер преди вечеря и/или евентуално преди лягане.

Кои от вашите хранителни добавки е по-добре да се вземат сутрин и кои – вечер?

Съобразно с основния дененощен биоритъм, по-добре е сутринта или до обяд да се прилагат предимно тонизиращи и раздвижващи кръвообращението билкови средства – като „Пресотонин”, „Биостил-2”. Вечерта (преди вечеря, а понякога и преди лягане) е по-удачно да се вземат успокояващите – „Релаксанал” и „Биостил-1”. „Супермагнезий” е добре да се взема вечер като успокояващо средство, но може да се взема и сутрин, ако е за да речем за болки в ставите, които се усилват през деня; същото важи и за „Фитоартрин”. „Ревулзофит” според нашия опит действа най-добре, ако се масажират с него проблемните зони скоро преди лягане, обаче при необходимост може това да се прави и сутринта или по друго време през деня.

„Календула” и „Генерофит” ми изглеждат много подобни. Кой да предпочета?

„Календула” е по-универсален и с меко действие крем, даже ако се касае за малки деца или за хора,, използващи класическа хомеопатия, или са чувствителни към повечето етерични масла. От друга страна, именно те в „Генерофит” осигуряват далеч по-силно протимомикробно и заздравяващо действие. Например, ако става въпрос за леко нацепване на кожата или за предпазно прилагане против вредности върху дланите вдомакинството например, „Календула” може да е достатъчна и като се има предвид и по-евтината й цена, да бъде предпочетена. Но ако се касае за гнойно възпаление, насекомни нападения, тежка екзема или херпес, определено „Генерофит” е за предпочитане.

Мога ли да съчетавам няколко принципно безопасни природни продукта, следвайки указанията върху съответните опаковки?

Не винаги - често пъти препоръчаните средни дозировките не са съобразени с едновременното приемане на други продукти. В тези случаи количествата на някои или даже на всички продукти следва да бъдат намалени, тъй като често се стига до сумиращ се ефект - по преки или косвени механизми.

Как трябва да се дозират природните продукти при децата?

При условие, че се касае за средство с уточнена дозировка за възрастни, общата схема е:

Възраст Средно дозиране 
Новородено (до края на 1-я месец) Само по предписание
Кърмаче (до края на 1-та година)  Само по предписание
2-3 години 1/8 до 1/4 от ДВ
3-6 години 1/4 до 2/5 от ДВ
 7-11 години 2/5 до 2/3 от ДВ 
Пубертет 2/3 от ДВ до цяла доза

*ДВ=средната доза за възрастен индивид

При големи отклонения в телесното тегло следва да се имат предвид съответно посочените долни или горни граници! При едновременен прием на няколко препарата, дозировката на всеки от тях обикновено трябва да се намали! При по-силнодействащите билки, добавки и етерични масла, както и при тежки заболявания винаги предварително уточнявайте цялостното лечение със специалист!

Как се отразяват различните форми, под които се приемат храните и природните продукти, върху тяхното действие?

Понякога значително. Например, дали определен зеленчук се приема суров и цял, настърган, на сок или сготвен по различни начини може да има значение за неговата индивидуална поносимост (което не винаги съвпада със степента на съхраненост в него на хранителните вещества). Билковите чайове са по-неудобни за ползване, но могат да имат предимство, когато се цели постигане на изпотяване или диуретичен ефект. Смлените на прах или в таблетка форма билки могат да раздвижат перисталтиката, но и да доведат до раздразване на лигавиците или алергични проблеми. Тинктурните форми са най-добри, когато се цели добра усвояемост и бързо действие, но са неподходящи за деца до 2-годишна възраст и т.н. За повече информация по този и други подобни въпроси, вижте книгата "Древни и нови идеи във фитотерапията".

Какво според Вашите схващания включва комплексния подход в областта на медицинската козметика?

Все по-висок процент от козметичните продукти за външна употреба са на базата на природните продукти. В повечето случаи няма необходимост те да се съчетават с химически терапевтични, оцветяващи или ароматизиращи субстанции, въпреки че това често се прави. Освен това в оптималните препарати билките, етеричните масла, пчелните продукти и т.н. следва да бъдат съчетани така, че да се допълват по действие. Също така е важна и "вътрешната козметика", чрез правилно хранене и вътрешно приемане на подходящи билки и хранителни добавки. На трето място, има значение и общият начин на живот - физически упражнения, масажи, водни процедури, пребиваване сред природата и оптимална психонагласа. Само общо здравият човек изглежда добре и през годините след 40.

Имам стари болести - диабет и хипертония. Ще мога ли да оставя инсулина и лекарствата срещу кръвно, ако провеждам природолечение?

Това е възможно само в част от случаите и следва да става постепенно, под лекарски контрол (някои болни и природолечители вече си имаха неприятности, поради лекомислените си решения за рязко спиране на дълго ползвани препарати). Но дори когато не е възможно намаляване на лекарствените дози, ползата от природната медицина трябва да се търси в намаляване риска от тежки усложнения - на мозъчните и коронарните кръвоносни съдове, бъбреците, очите, кожата и т.н. Естествено цялостната програма трябва да се състави и изпълнява след компетентна индивидуална преценка. Все пак има и общовалидни препоръки: избягване на запръжките, захарта и белобрашнените изделия, ограничаване на солта и твърдите мазнини, консумация на повече плодове и зеленчуци с тъмен цвят (богати на антиоксиданти), прием на обменнорегулиращи и съдоукрепващи билкови продукти (глог, коприва, глухарче, маточина, съчетани фитоизвлеци като "Релаксин", "Биостил-2" и "Герифорте"), достъпни форми на психорелаксация.

Какви природолечебни мероприятия могат да намалят вредата от преумората облъчването на на компютъра и телевизора?

Най-напред, вредата зависи от времето, прекарано пред екрана, от качеството на монитора и от това, дали работим с трудно четливи детайли или бързо движещи се образи. Екшъните (особено с преводен текст), често премигващите реклами, бързите компютърни игри и усиленото сърфиране в интернет уморяват много повече, да речем от гледавето на спокойни предавания за природни забележителности, новини и интервюта; както и от обичайните дейности с компютъра, като писане на текстове и работа с база данни. Широко ширеща се заблуда е, че високата резолюция на мониторите дава по-добра картина. Истината е само, че картината е по-голяма - на същия екран виждате повече информация, но с по-малки и по-неясни детайли, шрифтът е по-дребен и по-нечетлив. Фокусът на дребните детайли се губи и кара очите ви да се напрягат. За това се препоръчва използването на висока резолюция, само ако това е наистина необходимо - при работа с големи чертежи, схеми и графики. Допълнителни мерки за намаляване на вредите са редовната физическата активност (особено сред природата), редувана с упражнения за дишане, релаксация и достатъчен сън, често плискане на очите със студена вода, витаминозно хранене и някои билкови и хранителни добавки, като препарати от черна боровинка, арония или гроздово семе, гинко, съчетани продукти ("Биостил-2", „Офтавитал”, "Лутеинови естери" и др.).

Какви природни продукти бихте препоръчали при хронично безсъние?

Ако проблемът е в общата нервна възбуда: "Релаксанал" по 30-40 капки преди лягане или чай №9; може и само запарка от маточина, лайка и хмел – по 1 изравнена чаена лъжичка в чаша вода. Изтощението от умствен труд се подобрява от бирена мая – по 3-4 таблетки след вечеря и Супермагнезий – по 2 чаени лъжички 10-20 минути преди лягане. Понякога безсънието съпровожда жлъчно-чернодробния или хормонален дисбаланс – препоръчва се "Биостил-1", вечер по 1 чаена лъжичка, а сутрин – "Лив-52", също цветен прашец или келп, според индивидуалните особености на обмяната. Ако не спите добре поради киселини в стомаха – чай от невен с акациев мед, също калциево-магнезиеви препарати, дозирани от специалист. В този случай, както и при атеросклеротичното безсъние (бързо заспиване, но ранно събуждане) особено важна е диетата: по-малко твърди и запържени мазнини, люто, сол и захар. Специфична преценка на общото психофизиологично състояние изискват методи като хомеопатия и Бахова цветотерапия. Определени масажи, бани, методи за отпускане и психоразтоварване (автогенен тренинг, йога, психодрама) също се препоръчват, след консултация със специалист.

Достатъчни ли са природните методи за укрепване на имунната ми система, тъй като често се простудявам, или трябва да си правя ваксини и да гълтам антибиотици, както досега?

В повечето случаи комплексната методика с естествени средства е напълно достатъчна за укрепването на организма, особено ако не е имало злоупотреби със синтетични лекарства. По-добре е да не започвате изобщо с тях. В противен случай преходът ще бъде по-труден, поради системното подтискане на имунитета. Но дори и чрез паралелното включване на природосъобразно хранене, пиене на нехлорирана вода, пробиотици, природни имуностимуланти ("Респитонин", „Имуноефект”, ехинацея, котешки нокът, келп, "Адапт-Л" и др.), както и чрез постепенното закаляване с ще се стигне до подобрение. Ваксините могат да повишат устойчивостта спрямо някои бактерии и вируси, но има данни, че прекаляването с тях отслабва в дългосрочен план имунната система спрямо други микроби и туморни клетки, усилва предразположението към тежки алергични и автоимунни страдания и пр. Затова кампаниите за профилактично ваксиниране би трябвало да се обсъждат далеч по-отговорно; винаги, когато това е възможно, следва да отпадне тяхната задължителност. Това ще даде възможност за сравняване на големи контингенти от подложени и неподложени на ваксинации и все още спорното съотношение между рискове и ползи ще се проясни.

Защо българинът е толкова зле с костно-ставния апарат? Какво да се прави?

Преди 70-80 години нашите предшественици са били по-устойчиви към шипове, артрити и подагра, по-рядко са страдали и от остеопороза. Погрешната стратегия към обездвижване и хранене с повече животински продукти, захар и бели брашна, стресовете и замърсяването на околната среда са свършили своето. В услуга на страдащите могат да бъдат разтоварващите диетични режими, соколечението, добавката глюкозамин, билковите и магнезиеви продукти за вътрешна и външна употреба ("Фитоартрин", "Ревулзофит", „Супермагнезий” и др.), общите и точкови масажи, редовната почивка на планина и море, внимателно балансираната гимнастика, методите за отпускане и много други природосъобразни способи. Резултатите обаче зависят , както от наследствената обремененост и степента на развитие на заболяването, така и от упоритостта и комплексността на проведените мероприятия.

Някои хора се занимават само с един определен метод за възстановяване на здравето и са по-добре, отколкото други, които се интересуват от всичко. Значи ли това, че правилността и редовността в природолечението са по-важни от комплексността?

Еднакво важни са. Организмът на тези, които се подобряват достатъчно само от правилно хранене, или само от упражнения (закаляване, медитация и т.н.) по всяка вероятност не е дълбоко увреден, а и те са попаднали на решаващото за тях през този период от живота им мероприятие. В други случаи обаче дори и точно определеното и систематически приложено едностранчиво лечение води само до частично подобрение и тогава методите трябва да се съчетават по подходящ начин. Това, разбира се, прави лечебния комплекс по-труден за съставяне и съблюдаване - повърхностният подход при комплексните назначения е често срещан и той именно е причината за постигането на незадоволителни резултати.

Кои са най-важните конкретни препоръки за здравето и самоусъвършенстването?

Възможно е да се дадат само общи насоки - в детайли всичко е многовариантно и може да се доуточни, след като се знаят съответните индивидуални особености. Все пак, няма да сбъркате, ако:
1. Отделяте специално време за това, например по 1-3 часа ежедневно и повече - през почивните дни и отпуските;
2. Спазвате проверен в собствената ви практика хранителен режим - във всички случаи с достатъчно течности, плодове, зеленчуци, източници на есенциални масти (сурови ядки и семена, зехтин или риба) и билкови добавки; с ограничение на твърдите и препържени мазнини, солта, бялата захар и продуктите със съмнително качество. Менюто да е без излишества и с избягване на тежки съчетания от трудносмилаеми храни.
3. Поддържате физическа чистота - и то най-вече на вътрешната химия, избягвайки пристрастяването към битови и лекарствени отрови и употребявайки по възможност по-чиста храна и вода и пребивавайки на чист въздух;
4. Правите редовно и умерено гимнастика с разнообразни движения, дихателни упражнения и масажи - не е добре да разчитате само на домакинската работа или на епизодичното спортуване с неравномерни натоварвания;
5. Правилно редувате работата с почивка, умствената дейност с физическа, дейността на едни сетива - с дейност, ангажираща други сетива.
6. Реагирате позитивно на необходимия стрес (без да го подтискате, но и без да му придавате свръхзначимост) и се захващате само с такива проблеми, които съдържат в себе си конструктивен заряд.
7. Редовно се занимавате с релаксация, медитация, молитва, слушане на хармонизираща музика, четене на поезия, рисуване или занимания с други изкуства - изобщо, на някакъв метод за психотерапия и духовно развитие, който следва да е в съответствие с вашите разбирания и цели в живота.

Ако поръчам в по-големи количества, ще получа ли някаква отстъпка?

Това е възможно, не само ако сте аптека или склад, но и представлявате частно лице (или се прави сумарна поръчка от няколко частни лица). Обаче е необходимо да имате предварителна уговорка за точните условия с президента на фирмата Иван Чапалов.

Кои важни общи принципи можете да посочите при употребата на природни продукти?

1. Билките, хранителните добавки и здравната козметика помагат в редица случаи, но не заместват балансираното хранене и другите важни насоки от начина на живот, нито следва да бъдат повод за пренебрегване на диагностичните и лечебни препоръки на специалистите. В сериозните случаи (както и при каквито и да са проблеми у малки деца, бременни и кърмещи жени) цялата лечебна програма трябва да бъде съставена от лекар. За общо подобряване на определини функции като енергия, имунитет, храносмилане и т.н. е възможно и самостоятелно прилагане; всяка възникваща неяснота обаче следва да се обсъди отново със специалист.
2. Необходимо е да се обръща внимание на данните, които присъстват върху опаковките, като състав, препоръчителна дозировка (да не се превишава без медицинска препоръка максималната препоръчана), срок на годност, начин на съхранение и т.н.
3. Като преобладаващо правило с някои изключения, добавките се приемат вътрешно на гладно и разредени с поне 50 мл. течност, за да се осигури възможно най-пълно усвояване, а също и намаляване на концентрацията на постъпващите активни съставки, която при някои от препаратите е значителна, до по-физиологично адекватна.
4. Хранителните добавки принципно могат да се съчетават помежду си, както и с медикаменти, билкови чаеве, подправки, хомеопатични и козметични средства. Препоръчва се да има отстояние поне от 15-20 мин. при техния прием, ако се подозира взаимно намаляване на тяхната усвояемост. Ако обаче се приемат високодозирани силнодействащи медикаменти, заедно с големи дози или няколко вида продукти от билки или добавки, възможни са функционални взаимодействия дори при неедновременно вземане в рамките на същия ден, така тогава е препоръчителна консултацията със специалист.
5. Природните продукти в някои случаи се прилагат краткотрайно (например при дребни рани, леки простуди, временно слабо храносмилане и т.н.). В повечето случаи обаче трайно подобрение се достига след редовно ползване в продължение на няколко седмици или дори месеци. Затова, дори и човек с хроничен проблем да се чувства по-добре след 5-10 дни прилагане, уместно е да продължи, за да затвърди и развие по-нататък получените резултати.

U slučaju da gore navedeni odgovori nisu pomogli, slobodno
nas kontaktirajte.